Hier enkele bizarre, grappige of interessante weetjes over witloof.
- Witloof wordt ook wel eens het “Witte goud” genoemd.
- Er bestaat ook “Roodlof“, in tegenstelling tot de goudgele puntjes bij witlof, heeft deze groente een rood-paarse kleur aan de uiteinden.
- Er is een straat in Haren, nabij Brussel naar deze groente vernoemd: “Rue du Witloof” of “Witloofstraat”.
- Wil je de witte kleur van witlof tijdens het koken behouden? Voeg dan enkele druppels citroensap aan het kookwater toe.
- Je kan de bittere smaak van witloof verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen.
- Sinds 2005 zijn er nieuwe witloofrassen die minder bitter smaken.
- Als je witloof wast in ijswater, is het lekker krokant.
- Je kan witloof langer bewaren door die te verpakken in folie. Vaak is witloof reeds in folie verpakt in de winkel.
- De wortels van het witlof die na de teelt overblijven, worden gebruikt als voer voor koeien of voor biovergisting.
- Bij het telen van witloof wordt hoofdzakelijk regenwater gebruikt. Dit wordt door de telers zelf opgevangen.
- Dankzij het feit dat witloof in een gesloten teeltsysteem wordt getrokken en de wortels los van elkaar rechtop in de trekbakken staan, worden er bijna nooit gewasbeschermingsmiddelen gebruikt.
- Witloof is de lievelingsgroente van heel wat fijnproevers net omwille van de bittere smaak. Vooral omdat bittere smaken steeds minder vaak voorkomen.
- Sommige Belgische chocolatiers hebben creaties gemaakt van pralines gevuld met witloof.