witloof vragen

Weetjes over witloof

Hier enkele bizarre, grappige of interessante weetjes over witloof.  

  • Witloof wordt ook wel eens het “Witte goud” genoemd.
  • Er bestaat ook “Roodlof“, in tegenstelling tot de goudgele puntjes bij witlof, heeft deze groente een rood-paarse kleur aan de uiteinden.
  • Er is een straat in Haren, nabij Brussel naar deze groente vernoemd: “Rue du Witloof” of “Witloofstraat”.
  • Wil je de witte kleur van witlof tijdens het koken behouden?  Voeg dan enkele druppels citroensap aan het kookwater toe.
  • Je kan de bittere smaak van witloof verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen.
  • Sinds 2005 zijn er nieuwe witloofrassen die minder bitter smaken.
  • Als je witloof wast in ijswater, is het lekker krokant.
  • Je kan witloof langer bewaren door die te verpakken in folie.  Vaak is witloof reeds in folie verpakt in de winkel.
  • De wortels van het witlof die na de teelt overblijven, worden gebruikt als voer voor koeien of voor biovergisting.
  • Bij het telen van witloof wordt hoofdzakelijk regenwater gebruikt.  Dit wordt door de telers zelf opgevangen.
  • Dankzij het feit dat witloof in een gesloten teeltsysteem wordt getrokken en de wortels los van elkaar rechtop in de trekbakken staan, worden er bijna nooit gewasbeschermingsmiddelen gebruikt.
  • Witloof is de lievelingsgroente van heel wat fijnproevers net omwille van de bittere smaak.  Vooral omdat bittere smaken steeds minder vaak voorkomen.
  • Sommige Belgische chocolatiers hebben creaties gemaakt van pralines gevuld met witloof.

Alles wat je altijd over witloof wilde weten