witloof plant

Telen

Je eet misschien regelmatig witlof, maar heb je al eens nagedacht hoe het geteeld wordt?

Witloof is een tweejarige groente.  In het eerste jaar worden de wortelen geteeld door in mei te zaaien, waarna in de herfst de wortelen worden geoogst.  Het telen van witloof word ook wel witloof trekken genoemd.

Vroeger was witloof een wintergroente.  Op de wortels werd een grondlaag van ongeveer 20cm aangebracht.  Het is namelijk belangrijk dat er geen licht aan het witloof kan, omdat anders het witloof anders onmiddellijk groen kleurt aan de bovenkant.

Er waren verder ook 2 manieren van telen: een warme en een koude manier.  Bij de warme manier, werd er kippengaas onder de witloofwortels geplaatst.  Door dit kippengaas werd dan elektriciteit gestuurd.  Als variant hierop werd er gebruik gemaakt van verwarmingsbuizen met warm water.

In tegenstelling tot vroeger, vind je nu het hele jaar rond witloof in de winkels.  Het wordt dan ook bijna het volledige jaar rond getrokken.  De witloofwortelen die in september geoogst worden, worden onmiddellijk opgezet.  Die van oktober en november worden gekoeld bewaard.  Voor de zeer late trek worden de wortelen in ijs bijgehouden, waarna ze naar een donkere ruimte gebracht worden. Vroeger werd de grond gewoon afgedekt, zodat het zonlicht er niet aankon, maar dankzij de modernisering vindt de trek op stromend water plaats.  In 3 tot 4 weken groeit de witlofkrop dan uit.

Tegenwoordig wordt het proces opgesplitst: de teelt van de wortels gebeurt door akkerbouwbedrijven, die een contract hebben met een witloftrekker.  De witloftrekkers bewaren de witlofwortels in koelcellen.  Vaak worden de wortels zelfs over serieuze afstanden vervoerd, bijvoorbeeld van Noord-Frankrijk naar Friesland…

Alles wat je altijd over witloof wilde weten