witloof in de oven

Bereiding

Hoe bereid je het beste witloof en op welke manieren kan je witlof allemaal eten? Kom het hier te weten!

Vroeger werd witloof gekenmerkt door een bittere smaak.  Hierdoor was de groente niet bij iedereen geliefd.  Sinds 2005 zijn er witloofrassen die amper nog bitter smaken.  Verder heeft rauwe witloof geen uitgesproken bittere smaak.

Het vaakst wordt witloof gekookt gegeten.  Het is mogelijk om door melk aan het kookproces toe te voegen, de bittere smaak van het witloof te verzachten.  Een andere manier om de bitterheid van witlof te verminderen, is door de kegelvormige kern weg te halen.

BEREIDING KOKEN:

LoofjeHaal de buitenste blaadjes van de stronk af.  Snij een schijfje van de onderzijde en haal de kegelvormige kern weg.  Spoel het witloof kort onder koud, stromend water.  Laat het nooit in water liggen.
Snij het witloof indien gewenst in stukjes.  Laat ongeveer 12 minuten koken.

Een typisch Belgisch witloofgerecht is witloof in de oven.  Dit is een bereidingswijze met ham en kaas.  Uiteraard zijn andere bereidingsmethodes zoals roerbakken of stoven of gebruiken als soepgroente niet uitgesloten.

Zoals hierboven vermeld, kan witlof ook rauw geconsumeerd worden.  De typische bittere smaak wordt dan verlicht en de groente smaakt heerlijk fris.  Daarom is het vaak een populair ingrediënt in zomerse slaatjes met fruit, zoals stukjes appel, of met andere rauwkostgroentes.

Alles wat je altijd over witloof wilde weten